Viață spirituală

Prietenia centrată pe Hristos

Fiecare fată își dorește să aibă multe prietene. Este în natura noastră să formăm și să cultivăm relații, în special cu fete sau femei apropiate de vârsta noastră și care au în comun cu noi anumite lucruri. În general, fetele sunt mai vulnerabile, nu doar din punct de vedere fizic, ci și emoțional și chiar spiritual și au nevoie de părtășie cu alte fete care sunt capabile să empatiezeze, să asculte, să ofere un punct de vedere cu privire la o situație.

Biblia vorbește în multe locuri despre prietenie. Unul dintre cele mai frumoase exemple în acest sens este prietenia dintre Ionatan și David (vezi cartea 1 Samuel). De asemenea, vedem și ce rol semnificativ pot avea prietenii în viața unui om.

Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate.

Proverbe 17:17 (RMNN)

Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi.

Ioan 15:13

Prieteniile reprezintă relații care, ca oricare altele, necesită timp și investiție pentru a se cultiva și a se păstra. Aud pe mulți spunând că azi nu mai există prieteni adevărați. Întrebarea este: se mai investește într-o prietenie? Sau vrem să dăm câte puțin la cât mai multe persoane și să părem că avem o mulțime de prietenii? Adevărul este că, atunci când vine vorba de prietenii, ceea ce contează este, calitatea și nu cantitatea.

Unele fete ajung să fie rănite din cauza unor așa zise ”prietene”. Deși petrec timp împreună, discutând, ieșind în plimbări, scriind mesaje sau vizionând filme, într-o zi află că au fost bârfite, mințite sau trădate de cele care le erau apropiate. Multe greșim atunci când ne deschidem inima după foarte puțin timp, în fața oricărei fete și le dăm detalii despre viețile noastre, planurile noastre, problemele sau dificultățile noastre, în loc să fim discrete și să cântărim ce și cât împărtășim. Lucrurile personale trebuie împărtășite, într-o anumită măsură, doar acelor persoane care au dovedit că sunt de încredere și le putem încredința anumite părți din viața noastră.

Pe lângă faptul că alături de prietene putem realiza activități de timp liber sau să împărtășim tot felul de experiențe, putem să dăm acestei relații și o dimensiune spirituală. Cel mai important scop al unei fete creștine este acela de a-L cunoaște din ce în ce mai mult pe Dumnezeu, de a crește în sfințenie, în credință și de a fi lumină în jurul ei, iar o prietenie ar putea avea o influență semnificativă asupra acestui scop.

O prietenie care te ajută să te apropii de Dumnezeu este mult mai prețioasă și mai durabilă decât una care te distrage de la El. Atunci când o fată își urmărește doar propriile interese și propriul confort într-o relație, fie ea de orice natură (romantică, amicală, familială etc.), sunt mari șanse ca ea să fie rănită și să sufere.

O prietenă creștină poate fi o mare binecuvântare pentru viața ta. Este ceva obișnuit să vă împărtășiți detalii din viețile voastre precum evenimente, bucurii, întristări,  să faceți o plimbare, să mergeți la cumpărături, dar prietenia poate avea și o influență mai profundă decât aceste lucruri obișnuite. Chiar dacă aveți familii creștine care vă sunt exemplu și vă susțin spiritual, Biblia confirmă că prietenii, mai ales cei credincioși, pot avea un mare impact asupra voastră.

Iată câteva lucruri aparte care pot face dintr-o prietenie feminină obișnuită o prietenie centrată pe Hristos:

  1. Rugăciunea – dacă disciplina rugăciunii este una dificilă sau care este greu de pus în practică, vă puteți încuraja una pe cealaltă să fiți punctuale. Puteți crea liste cu motive comune de rugăciune sau să vă stabiliți o oră la care să vă rugați în același timp, oriunde vă aflați. Vă puteți ruga pentru problemele pe care le are fiecare și să vă încurajați reciproc.
  2. Studiul biblic – o altă disciplină care cere efort și perseverență este citirea și studierea Scripturii. Puteți stabili să citiți o anumită porțiune din Biblie și să discutați pe baza ei, să vă comunicați ce învățături personale ați desprins din pasajele citite. Dacă la o biserică se organizează un studiu biblic tematic, vă puteți încuraja să mergeți și să aprofundați Cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, vă puteți procura cărți și resurse creștine care să vă zidească și să le comentați mesajul.
  3. Slujirea – dacă puteți fi o binecuvântare una pentru cealaltă, de ce să nu faceți echipă în a fi și pentru cei din jur? Vă puteți informa despre nevoile din jurul vostru și vă puteți mobiliza să vă îndreptați eforturile în acel loc. Puteți organiza activități recreative cu copiii ai căror părinți lucrează mai multe ore, puteți vizita bolnavii sau bătrânii, puteți să vă implicați în voluntariat sau să vă implicați în evanghelizări și misiune. Trebuie doar să fiți receptive  la nevoile din jurul vostru și să fiți disponibile pentru a împlini scopurile lui Dumnezeu.

O prietenie centrată pe Hristos va contribui pe plan veșnic în viețile voastre, în contrast cu prieteniile centrate pe distracție și satisfacerea sinelui. O soră în Hristos va fi prietena ta până în veșnicie.

Cu drag,

ty12631

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s