Articole, recenzii

6 cărți pentru cupluri despre familie

Am studiat câteva cărți despre căsătorie și viața de familie deoarece consider că este foarte important să cunosc cât mai multe despre această sferă din viață. Nu mai este la modă să te căsătorești sau cel puțin, există mentalitatea ”modernă” că trebuie să cunoști multe persoane și când ți se pare că l-ai descoperit pe cel care se potrivește gusturilor tale, să stai în concubinaj cu el o perioadă ca să vezi dacă l-ai putea ”suferi” toată viața.

Fără să intru în detalii pentru că nu acesta este subiectul articolului de față, vă voi prezenta șase cărți extrem de frumoase, care să vă ajute să vă faceți o idee despre cum funcționează o căsnicie, ce probleme apar, cum poți să dai tot ce ai mai bun pentru ca relația să fie una înfloritoare, și desigur, ce spune Scriptura în acest domeniu pe cât de frumos, pe atât de complicat. Cărțile acestea sunt o sursă de inspirație nu doar pentru o singură lectură și pentru studii de-a lungul vieții, alături de partener, alături de modelele din jurul nostru.

  1. Căsnicia cere mai mult decât dragoste – Jack & Caroll Mayhall

Titlul sună interesant, nu-i așa? Unii gândesc că dragostea afectivă este suficientă pentru ca o relație să fie satisfăcătoare și armonioasă, dar o căsnicie presupune mult mai mult decât atât. Este oferită o perspectivă atât din perspectiva lui, cât și din perspectiva ei asupra a ceea ce își dorește fiecare de la partener, felul cum gândesc, cum cântăresc lucrurile și  cum pot diferențele dintre ei să fie folosite înspre armonia și împlinirea relațională. Această carte a apărut mai de mult în România și se găsește mai greu în librării. Eu am văzut-o în librăria fizică Micul Betleem, pe site-ul lor nu am văzut-o. Dacă vă interesează, puteți lua legătura și să o comandați de la această librărie.

2. Creierul lui, creierul ei – Walt & Barb Larimore

Nu am avut habar cât de diferiți sunt bărbații și femeile până să mă apuc să studiez aceste cărți despre căsnicie și relațiile de cuplu. Diferențele merg dincolo de fizic.

Cartea ”Creierul lui, creierul ei” este scrisă de un cuplu de medici creștini care prezintă felul în care construcția specifică fiecărui sex influențează gândirea lor, acțiunile lor, percepțiile lor. Bărbații și femeile sunt unici și totodată, complementari. Este o carte care părea că mă ”înțelege” de ce fac ceea ce fac și care îmi explica de ce partenerul face ceva într-un mod atât de specific lui și de neînțeles pentru mine. Prin faptul că titlul se referă la creierul masculin și creierul feminin nu are nimic de a face cu inteligența, talentele, aptitudinile sau lucruri care să identifice care dintre ei este ”mai bun” (fiindcă este o nebunie de când lumea ca un sex să se arate superior celuilalt), ci la perspectiva specifică fiecărui sex asupra a tot ceea ce este în jurul său.

3. Dragoste și respect – Emerson Eggerichs

Această carte aduce un mesaj bazat pe versetul din Efeseni 5:33 ( Totuşi, fiecare dintre voi trebuie să-şi iubească soţia ca pe sine însuşi, iar soţia să-şi respecte soţul.) explicând de ce Pavel pune accentul pe dragostea oferită soției de către soț și pe respectul soției oferit soțului. Nu este important ca ambii să ofere reciproc dragoste și respect? Autorul răspunde foarte în detaliu la aceste lucruri și prezintă nevoile predominante ale soțului, respectiv ale soției și de ce acestea definesc sexul fieăruia, precum și modul în care ei se manifestă.

4. Sensul căsniciei – Timothy & Kathy Keller

Dacă dorești să aprofundezi semnificația căsniciei, cartea ”Sensul căsniciei” te va ajuta să descoperi adevăruri profunde despre această relație. Subtitlul ei se intitulează ” Cum să faci față aspectelor complexe ale relației conjugale cu înțelepciunea lui Dumnezeu”. Căsătoria este mult mai mult decât o bucată de hârtie cum cred mulți. Este legământul care îi unește pe cei doi  și care îi ține împreună și atunci când lucrurile nu mai sunt roz, îndemnându-i să iasă din zona lor de confort ca să lupte și să păstreze puternică legătura lor.

5. Aliați intimi – Dan B. Allender & Tremper Longman III

”Aliați intimi” este o altă carte profundă care prezintă în detaliu valoarea căsniciei dincolo de partea vizibilă, pământeană. Dumnezeu a creat bărbatul și femeia ca să reflecte diversitatea și frumusețea caracterului Său, iar relația de căsnicie ilustrează povestea de dragoste dintre Hristos și mireasa Lui, Biserica. De asemenea, autorii prezintă frumusețea masculinității și feminității create de Dumnezeu, felul în care El a intenționat ca ei să formeze o singură ființă.

6. Un cuplu după inima lui Dumnezeu – Jim & Elizabeth George

Este important să creștem în relația noastră personală cu Dumnezeu, dar la fel de important este ca să lucrăm la înfrumusețarea relației conjugale pentru ca Domnul să fie glorificat. Această carte prezintă zece cupluri cunoscute din Biblie, menite să ofere exemple pentru a înțelege cum poate un cuplu să fie plăcut inimii Creatorului.

Familia este baza tuturor lucrurilor. Familia este calea prin care Dumnezeu revarsă binecuvântarea, unde viața pe pământ începe și se sfârșește. Familia este direcționată de felul de a fi al soțului și al soției, de inimile lor, de principiile lor și de deciziilelor.

Te invit să descoperi învățăturile bogate din aceste cărți, învățături inspirate din Scriptură – cartea a cărei principii transcende cultura și timpul și explicate pe larg pentru ca fiecare generație să construiască, sub călăuzirea lui Dumnezeu, căsnicii și familii cerești.

Cu dragoste,

ty12631

Lasă un comentariu